
1. Wees realistisch
Werken en leren tegelijkertijd is vaak pittig. Een studie en een fulltime (bij)baan combineren, betekent al snel 75 uur per week wat je hieraan kwijt bent. Het is daarom belangrijk dat je niet te hoge doelen stelt voor jezelf. Bedenk van tevoren wat haalbaar is voor jou en in jouw situatie. Kijk dus goed hoeveel uur werk en hoeveel uur studie realistisch zijn. Heb je bijvoorbeeld een tentamenweek op komst? Dan is het belangrijk dat je in de avonden niet teveel plannen maakt met vrienden.
2. Plannen, plannen en nog eens plannen
Dat een planning helemaal vast moet staan is een misvatting, wel is een goede planning vaak het halve werk! Wanneer je alles op een rijtje hebt, zorgt het ervoor dat je al je gedachten op orde brengt. Zorg niet alleen dat je alles voor je studie plant, ook op je werk is het belangrijk om goed te plannen en je zaken op orde te hebben, zodat je rust krijgt in je hoofd. Als je aan een planning begint is het belangrijk om na te denken over de punten die de meeste prioriteit hebben. Wat moet bijvoorbeeld als eerste af zijn? Waar ben je het langst mee bezig en op welke momenten van de dag kan jij je het beste concentreren? Als je al deze punten opneemt in je planning ben je al een heel eind!
3. Zorg dat je je werk inlicht
Waar je rekening mee moet houden, is dat je na je werk eigenlijk nog een soort baan hebt. Het is daarom belangrijk dat je werk hiervan op de hoogte is en je directe leidinggevende te betrekken. Zeker wanneer je werk en studie op elkaar aansluiten, komt het wel eens voor dat je enquêtes moet uitzetten of interviews moet afnemen onder collega’s of je moet iets voorleggen aan je werk en informatie opvragen. Je wilt natuurlijk wel dat je vanuit je werkgever toestemming hiervoor hebt en het maakt het een stuk makkelijker als je van te voren met jouw werkgever hierover hebt gepraat. Licht ze daarnaast ook in wanneer er drukke periodes aankomen, zodat ze begrip hebben voor jouw situatie en rekening kunnen houden bij het maken van een eventuele planning. Maar ook dat je dagen kan omruilen als het nodig is!
4. Kies een baan gerelateerd aan je studie
Als de mogelijkheid er is, is het slim om voor een baan te kiezen die gerelateerd is aan je studie en waar jij energie van krijgt. Zo kan jij schoolopdrachten toepassen in de praktijk en heb je gelijk al de nodige werkervaring opgedaan op het moment dat je klaar bent met je studie. Daarnaast is het vooral belangrijk dat jij het naar je zin hebt op je werk, aangezien werken en leren tegelijk al druk genoeg is.
5. Leer om nee te zeggen
Het lijkt misschien makkelijk, maar ik heb gemerkt dat nee zeggen in de praktijk vaak lastig is. ‘’Kan je vandaag een uurtje langer blijven? Of ‘’Kan je dit even voor me uitzoeken?’’ Het kan voelen alsof je persoonlijk iemand teleurstelt als je nee zegt, maar toch is dit heel belangrijk met een druk schema als jij je werk en studie combineert.
Ben jij nog op zoek naar een leuke functie die je kan combineren naast je studie? Bekijk dan snel ons aanbod bij jou in de buurt: